Minden, ami könyv

A kóbor kutya könyvet lopott - és a választása sokkolt mindenkit

2018/04/05. - írta: csillabella

A kutyák imádnivalóak, mókásak, ragaszkodóak, és mindig meglepnek minket az intelligenciájukkal!

lonely-dog-robs-book-titled-days-of-abandonment-and-thrill-the-internet-5abab9995bfb3_700.jpg

Nemrégiben az internet tele volt ennek a kóbor kutyának a videójával, akit felvett a biztonsági kamera az 'Infinity' könyvesboltban (Novo Hamburgo, Brazília). A kutyus ott aludt a bolt előtt sokáig, ám senkinek sem tűnt fel, mikor belépett a boltba. Útja egyenesen az egyik polchoz vezetett, mintha 'rendes' vásárló lenne, megragadott egy könyvet és kirohant a boltból.

lonely-dog-robs-book-titled-days-of-abandonment-and-thrill-the-internet-5abb4871d28a1_700.jpg

 Az igazi meglepetés az volt, mikor egy ember visszavitte a könyvet, amit a kutyus kivitt: 'Days of Abandonment' - Amikor elhagytak -Elena Ferrante könyve volt, aminek a címe leírja szegény kutya életkörülményeit. Mindenkit sokkolt ez a véletlen egybeesés, és a könyv, amin ott vannak a kutya fognyomai, ki van állítva a boltban mint egy szuvenír. A kutya azóta igazi sztár lett, mindenki fotózkodni szeretne vele:

lonely-dog-robs-book-titled-days-of-abandonment-and-thrill-the-internet-5ababa9d017bf_700.jpg

 

A kutyát már gondozásba vették, és várja az igazi álomgazdit!

lonely-dog-robs-book-titled-days-of-abandonment-and-thrill-the-internet-5ababa86e217c_700.jpg

Egy ilyen cuki, különleges és olvasott kutya biztos nem marad sokáig gazdátlan!

lonely-dog-robs-book-titled-days-of-abandonment-and-thrill-the-internet-5ababa934e535_700.jpg

 

Forrás: boredpanda.com

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

15 dolog, amit tévénézés helyett kellene csinálnod munka után- ha boldogabb szeretnél lenni

2018/02/23. - írta: csillabella

Alyse, amint hazaért egy fárasztó munkanap után, máris bekapcsolta a tévét, és megnézte kedvenc sitcom-ja ezredik ismétlését. De aztán feltűnt neki, hogy minden estére kimerült, fáj a feje és nem alszik jól; ezért kipróbált egy kísérletet: tv nézés helyett könyvet olvasott. Az eredményen meglepődött: több energiája volt munkában és több könyvet is olvasott így. Talált egy módszert arra, hogy pihenhessen, de ne punnyadjon be.

Több tanulmány is kimutatta, hogy az esti tv nézés/ okostelefon nyomkodás rossz kedvhez, fejfájáshoz és az alvásminőség romlásához vezet. Az egyik tanulmány szerint:

A tinik, akik személyesen találkoztak a barátaikkal,mozogtak, sportoltak, olvastak, akár a házit megírták, boldogabbak voltak. Ellenben a tinik, akik sokat neteztek, számítógépes játékokkal játszottak, közösségi médián lógtak, cseteltek vagy tévéztek, sokkal boldogtalanabbak voltak.

 

Így Alyse elgondolkozott és javasolt nekünk 15 lehetőséget a minőségi pihenésre:

1. Olvassunk

Az olvasás nyugtató hatásáról rengeteget lehet olvasni, és olyan óriási választék van könyvekből, hogy mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/kedvének megfelelőt.

15780694_10154920187412028_2930785404362073406_n.jpg

2. Podcast hallgatás

Megnyomjuk a lejátszás gombot, becsukjuk a szemünket és csak hallgatnunk kell.

3. Hívjunk fel egy barátot

Akár olyan barátot is felhívhatunk, akivel rég nem beszéltünk, sosem tudhatjuk mi sül ki belőle.

4. Szervezzünk személyes találkozót

Ahelyett, hogy munka után egyenesen hazamennénk, üljünk be egy italra valahova . Figyelem: a telefont tegyük el, figyeljünk csak a barátunkra.

 5. Írjunk!

Lehet ez blog, cikk, napló, bármi. Írjunk ki magunkból mindent, és utána megkönnyebbülünk.

 6. Főzzünk, süssünk

Próbáljunk ki új recepteket, a munka gyümölcse elégedettséggel tölt el; és ha munkába bevisszük a sütit, még a munkatársak szívébe is belophatjuk magunkat.

 7. Meditáljunk

Erre elég ha napi pár percet, maximum egy fél órát szánunk, hogy lecsendesítsük elménket.

how-and-why-i-meditate_hero1.jpg

8. Takarítsunk

Felesleges feszültségünket is levezethetjük így, és járulékos jutalmunk az lesz, hogy hétvégén több időnk marad pihenni.

 9. Mozogjunk

Ha reggel még nem érezzük magunkban az erőt, akkor este keressünk egy online jóga vagy fitness videót.

Boldogabbnak és fittebbnek érezzük majd magunkat.

10. Sétáljunk

Ha a tornához nincs erőnk, akkor sétáljunk egyet, ha az időjárás is megengedi. Ha nem egyedül megyünk, annál jobb.

walking.jpg

11. Kreatív hobbi

Színezés, festés, kötés, varrás, puzzle- bármi jó időtöltés lehet egy kis lazításra.

ka_needles_3_small.jpg

12. Játsz a háziállatoddal

A cicád dorombolása vagy a kutyád lelkes farokcsoválása biztosan mosolyt csal az arcodra.

13. Kényeztessük magunkat!

Fessük ki a körmünket, tegyünk fel arcmaszkot, fürdőzzünk, zuhanyozzunk hosszabban a megszokottnál vagy vegyünk egy lábfürdőt.

22814537_288062598378885_3121020345208037155_n.jpg

14. Oldjunk meg egy rejtvényt

Kicsit dolgoztassuk meg az agyunkat egy rejtvénnyel, fejtörővel, ha nem vagyunk egyedül, akkor lehet sakk, társasjáték is.

15. Írjunk listát

Akár bevásárló listát, de bakancslistát is írhatunk. Eközben tervezgetünk, elkanalandozhatnak a gondolataink.

 

 Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A kutya megjelent a könyvtárban a felolvasásra, de sajnos egyedül maradt

2018/02/16. - írta: csillabella

Ő Sting, egy terápiás kutya, aki nem szeret semmit jobban, mint fülelni.

tmg-article_tall_1.jpg

Az elmúlt években önkéntes volt a 'Paws to Read' programban a White Bear Lake könyvtárban, Minnesotában. 4-8 éves gyerekeknek segít, hogy magabiztosabbak legyenek és jobban érezzék magukat, miközben hangosan olvasnak, mégpedig úgy, hogy ott marad mellettük, és figyel rájuk.

De egy alkalommal az elképzelhetetlen megtörtént:

senki sem jött el.

tmg-article_tall1.jpg

 

Gondozója, John Muellner mondta, hogy tudja február az egyik leggyengébb hónap a programban, de bízott benne, hogy azért egy fiatal olvasó mégiscsak feltűnik végül.

" Tudtam, hogy aznap délutánra senki sem iratkozott fel, de Ann, a könyvtáros megpróbál összetrombitálni valakit. Mivel nincs messze tőlünk, gondoltam miért ne mennénk?"- mondta John a Dodonak.

John tudta mire számíthat, de Sting nem vette az adást.

tmg-article_tall2.jpg

 

Sting csalódottnak tűnt, sőt... összetört a szíve:

tmg-article_tall3.jpg

 

Később posztolta Facebookon Sting szomorú esetét. A kutya nem is sejthette micsoda túláradó támogatást fog kapni.

sting.PNG

 

Több tízezer ember lájkolta, kommentelte, megosztotta- hogy Stingnek segítsenek. Akadt olyan is, aki hajlandó repülő jegyet venni Minnesotába, hogy felolvasson Stingnek egy történetet.

" Őrület volt. Úgy gondoltam már semmi sem tud meglepni az internettel kapcsolatban. De meghökkentett hogy mennyien írtak mennyi helyről."

Mindennek meglett az eredménye, Sting naptára betelt a következő hónapokra előre. Sztár lett.

tmg-article_tall4.jpg

 

 

Szólj hozzá!

17 könyvesbolti cica

2018/01/22. - írta: csillabella

Amerika legkeményebben dolgozó, legcukibb, legolvasottabb cicái következnek az alábbi listán!

Sok okból utazhatunk, de az egyik legjobb motiváció, hogy megnézzük Amerika könyvesbolti cicáit, akiket azért "alkalmaznak", hogy köszöntsenek minket, melegítsék az ölünket- elegyítve 2 szuper dolgot: könyvek és cicák!

hero-2.jpg

Mivel a technológia haladásával egyre nehezebb a nyomtatott sajtó világa, a kisebb boltok érszrevették, hogy a cicák bevonzák a helyi vásárlókat, és segítenek az üzletnek.

 

1. Shiva, és gazdája Tara vezetik a Cat Tales nevű jótékonysági könyvesboltot (ami a midwesti állatmenhelynél található). Shiva legfontosabb és első feladata, hogy megkeresse a legkényelmesebb könyveket, amiket párnaként használhat, de azért segít Tarának az állatorvosi ellátás megszervezésében és a többi menekült állatnak otthont találni.

bookstorecats-cattales-shiva1.jpg

 

2. WonTon Chop Suey, született Lloydként, új nevét onnan kapta,hogy minden nap a Chop Suey könyvesbolt hátsó ablakához settenkedett, ahol szeretettel fogadták, kapott nyakörvet és WonTon Chop Suey nevet. Másnap egy szomszéd bement az eltűnt cicáért- Lloydért, de ő inkább a könyvesboltban maradt. 2008 óta hűséges alkalmazottja a boltnak, legtöbb idejét azzal tölti, hogy átnéz a főnökein, vagy alkalmatlan időben áttrappol a számítógép billentyűzetén.

 

bookstorecats-chopsuey-wontonchopsuey.jpg

 

3. Isabel korábban egy halászcica volt, de 2010-ben elhagyták ( BP olajkatasztrófa miatt munkanélkülivé vált). Azonban ekkor Michael, a Crescent City Books tulajdonosa állást ajánlott neki, mint könyvesbolti cica.

bookstorecats-crescentcitybooks-isabel.jpg

 

4. Tuffie Tufferton 15 éves, és kíváló nunkájában: leellenőriz minden dobozt és csomagolópapírt, amit a Crooked House Books &Papertől szállítanak el. Megtalálja a legkényelmesebb és legmelegebb helyeket a szunyókálásra!

bookstorecats-crookedhousebooks-bruno.jpg

 

5. Lucy kora ellenére (21 éves) nagyon energetikus és hangos, mikor elérkezik az ebédszünet a Hearthfire Books & Treatsnél. Szereti az új vásárlókat, a régi barátokat, a gyerekeket különösen, de a kutyákkal nem ápol jó viszonyt.

bookstorecats-hearthfirebooks-lucy.jpg

 

 6. Zeus egy hajléktalan ember macskájánál született, utána került az Iliad Bookshopba. Remekül tud a létrákon fel-le ugrálni, néha akár az emberek vállára is!

bookstorecats-iliadbookshop-zeus.jpg

 

 7. Apollo Zeus testvére, akinek óriási sikere van a Tumblr-en, egy képét több, mint 100.000-en nézték meg. Gyakran telepszik a monitor elé, így ne lepődjünk meg, hogy amikor a könyvesboltban gépezünk, Apolló  az ölünkből figyeli mit csinálunk.

 bookstorecats-iliadbookshop-apollo.jpg

 

 

8.Huckleberry My Shelf Books & Gifts-nél dolgozik. Ez a bolt több macskának adott már otthont, akik itt találkozhattak leendő gazdijukkal, de Huckleberry és testvére maradtak teljes munkaidőben a boltban.

bookstorecats-frommyshelfbooks-huckleberry1.jpg

 

9. Tiny the Usurper, aki Japánban hatalmas híresség. Egy best-seller borítóján volt, és  a tévében is szerepelt, külföldi rajongói meg is látogatják időnként a Community Bookstoreban. Nem kedveli a hangos kutyákat és a lármás gyerekeket, ezért néhányan " az a zsémbes macska" címen tartják számon.

bookstorecats-communitybookstore-tiny.jpg

 

 

 10. Rosita Slice-A-Pizza egy új alkalmazottja a Postmark Booksnak, egy igazi energia bomba, sokszor követi a boltban a vásárlókat.

bookstorecats-postmarkbooks-rositasliceapizza1.jpg

 

 11. Emma és 6 éves tesója Ender a menhelyről kerültek a Recycle Bookstoreba, ahol az volt a feladatuk, hogy kellemesebb, otthonosabb hellyé varázsolják a boltot. Ender szégyenlősebb, sokat alszik, Emma azonban követi a vásárlókat és leteszteli az ölüket is.

bookstorecats-recyclebookstore-emma1.jpg

 

12. Charlotte egyik legvakmerőbb döntése a legszerencsésebb is lett: kiskorában átszelt egy 4 sávos utat, ahol megtalálta őt a Rhino Booksellers tulajdonosa. Eleinte szégyenlős volt, most azonban már szeret a vásárlókkal csacsogni, vagy lecsekkolni az üres dobozokat.

bookstorecats-rhinobooksellers-charlotte.jpg

 

 13. Amelia talán az egyetlen olyan cica, akinek van ünnepe: Amelia Cat Day-t évente tartják Philadelphiában, a Cotton Streeten, amikor is lehet babusgatni Ameliát The Spiral Bookcaseben. 2014-ben kinevezték a Legjobb Könyvesbolti Cicának is, de az élete nem fenékig tejfel: pajzsmirigy túlműködése van, a kezelése elég drága, de szerencsére a rajongói segítenek a finanszírozásban.

bookstorecats-sprialbookcase-amelia1.jpg

 

14. Mao The Book Barn uralkodó cicalánya- ő az egyetlen lány a boltban, ahol több cica is van. Kis mérete ellenére 10 éves, de gyakran nézik kiscicának.

bookstorecats-bookbarn-mao1.jpg

 

 

15. Sinclair üdvözli a vásárlókat a Kelmscott Bookshopban, kalauzolja az embereket a polcok között, hogy megtalálják a legjobb könyveket és tanítja a kisinasát, Pierret.

bookstorecats-kelmscottbookstore-sinclair.jpg

 

16. Ngaio, aki az új-zélandi író után kapta a nevét (Ngaio Marsh) az éjszakai életmódot kedveli és a nappalokat átalussza The Raven Bookstoreban. Nem szereti, ha felveszik, de ha türelmesen ülünk, talán megkeresi az ölünket. Szép időben ha nem találjuk a boltban, akkor a bolt előtti padon szunyókál- ahova az ő képét festették.

bookstorecats-ravenbookstore-bothcats.jpg

 

17. Dashiel, a fent említett Ngaio barátja, 2011-óta van a boltban. Feleannyi idős, mint Ngaio. Szeret beszélgetni a kuncsaftokkal, és ha nem figyelnek rá, akkor megérinti a lábunk, hogy visszanyerje figyelmünket. Az étvágya olyan nagy, mint ő maga.

bookstorecats-ravenbookstore-dashiel.jpg

 

 Forrás: fodors.com

 

1 komment

Ezek a szemétszedők könyvtárat nyitottak: avagy a kidobott könyvek új élete

2018/01/18. - írta: csillabella

Egy ankarai könyvtár új értelmet ad annak a kifejezésnek , hogy a könyvek időtlenek.

A török fővárosban könyvtárat nyitottak a szemétszedők olyan könyvekből, amik egyszer már a hulladéklerakóban kötöttek ki.

180115201055-ankara-library---02-exlarge-169.jpg

Eleinte hónapokig csak gyűjtötték a könyveket. Ahogy ennek híre terjedt, a helyi lakosok elkezdtek könyveket adományozni.Kezdetben a könyveket csak az alkalmazottak és a családjaik kölcsönözhették. De, ahogy nőtt a gyűjtemény és az érdeklődés is, a könyvtár nyitott lett a közösség számára is tavaly ősszel.

180115202712-ankara-library---05-exlarge-169.jpg

6000 könyvvel büszkélkedhet a könyvtár, széles választékkal: van gyerekrészleg képregényekkel, tudományos szekció is. (Angol és francia nyelvű könyvek is találhatóak a kétnyelvűek számára.)

Egy hajdani téglagyárban található a közegészségügyi részleg székházánál. A könyveket 2 hétre lehet kölcsönözni.

180115201436-ankara-library---04-exlarge-169.jpg

A kollekció olyan ütemben nő, hogy már adományoznak belőle iskoláknak, oktatási programoknak és még börtönöknek is. A város önkormányzata fel is vett egy embert, hogy vezesse a könyvtárat.

A könyvtár gyakran van tele az önkormányzati alkalmazottak gyerekeivel, és a közeli iskolák tanulóival.

Van társalgó, sakktábla is a könyvtárban. Különösen népszerű a biciklisek körében, akik a közeli völgyekben tekernek és megállnak egy kis szünetre, hogy olvassanak és igyanak egy csésze teát.

180115201230-ankara-library---03-exlarge-169.jpg

 Forrás: edition.cnn.com

 

    Szólj hozzá!

    Ez a hajléktalan kisfiú az olvasásba menekült

    2018/01/16. - írta: csillabella

    Ennek a fiúnak egy könyv sem marad sokáig az olvasási listáján, falja a könyveket. Azt nyilatkozta: "nem igazán van kedvenc könyvem, hiszen mindig van valami új".

    Ez a 11 éves fiú- Mackintosh Williams( "Sci fi fiúnak is hívják) ajánlásokat és véleményeket ír a könyvekről, ami a Columbus Metropolitan könyvtár gyerekrészlegén van felfüggesztve. Ezekből fénymásolnak is a könyvtárosok, azt is megengedik neki, hogy elrendezze a könyveket és kiemelje a kedvenc sci-fi könyveit.

    ar-180119287.jpg

    "Sok gyerek beszél könyvekről, de ő olyan, mintha a könyvek nagykövete lenne"- mondta a könyvtáros Lisa Dickson.

    Az anyukáján látja a mindennapi küzdelmet, hogy megtartsa a hitét és elkerülje a szomorúságba süllyedést. Ebben az otthonban, ahol élnek, a többi fiún észreveszi az elfojtott dühöt és a kitöréseket, az egyik nap is rajta élték ki a haragjukat.

    "Megpróbálom elkerülni a gondokat, de mintha a gondok jönnének utánam"- nyilatkozta a fiú.

    Amíg olvas, nehezebben tudják elkapni őt, bevonul a könyvekkel az ablak nélküli szobába, ahol ő és anyukája élnek. Mackintosh anyukájának sem volt könnyű élete, az apja drogfüggő volt, az anyukája meghalt. Gyermeke korán megtanult járni, beszélni, olvasni. Hamar megtudta különböztetni a jót a rossztól.

    Az a rövidtávú céljuk, hogy kikerüljenek az otthonból, és jó iskolába járassák a fiút. A jelenlegi iskola nem a legjobb. "Hihetetlen volt, a sok probléma"- nyilatkozta a fiú. " Egy másik fiú megütötte a számat... Az emberek szeretik az erőszakot, úgy hiszem, de az erőszak sosem lehet a jó döntés."

    ep-180119287.jpg

     

    Forrás: dispatch.com

     

     

     

     

     

     

     

    Szólj hozzá!

    16 irodalmi bár Londonban

    2017/12/27. - írta: csillabella

     

    1. The Drawing Room, Southbank

    enhanced-27548-1428922461-1.jpg

    original-grid-image-27618-1428922493-4.jpg

    Egy titkos könyvesszekrény ajtón keresztül lehet bejutni ide. Könyvek, kényelmes fotelek teszik hangulatossá ezt a búvóhelyet.

     

    2. The Fable, Holborn

    original-20107-1428926155-32.jpg

    original-grid-image-29735-1428926195-4.jpg

    Ez az elbűvölő hely tökéletes arra, hogy felkapjuk a kedvenc könyvünket, vagy belekezdjünk egy újba. Természetes fényárban úszik, nagy az italválaszték és a dekoráció irodalmi ihletésű.

    3. The Society Club, Soho

    original-10502-1428924955-4.jpg

    original-grid-image-17990-1428924993-4.jpg

    Könyvesbolt+ bár - van-e ennél tökéletesebb üzleti terv?

     4. Scarfes Bar, Holborn

    original-31134-1428930541-19.jpg

    original-grid-image-19559-1428930579-39.jpg

     Íme a könyvmolyok álom bárja: nagyszerű könyvgyűjtemény, kényelmes helyek és remek koktél választék.

     

    5. Bush Theatre Bar, Sepherd's Bush

    original-grid-image-2083-1428921956-20.jpg

    The Bush Theatre felújította a Shepherd's Bush Könyvtárat úgy, hogy létrehoztak egy hibridet, ami színház, bár, 'játszó' könyvtár és írói workshop egyben.

     

    6. The Book and Record Bar, West Norwood

    original-22156-1428924615-3.jpg

    original-grid-image-27566-1428924646-6.jpg

     

    A könyv és zeneimádóknak kötelező ez a bár: klasszikus könyvek és albumok is megtalálhatóak. Napközben ihatunk egy kávét kedvenc könyvünk mellé, este pedig egy feles mellett élvezhetjük az élő zenét.

    7. W Hotel Bar, Leicester Square

    original-22133-1428927173-21.jpg

    original-grid-image-30674-1428939994-23.jpg

    Ebből a luxus bárból remek a kilátás, finom koktélokkal, kényelmes kanapékkal várják a lazítani vágyókat.

     

    8. Electric House, Notting Hill

    original-grid-image-10591-1428921401-31.jpg

    enhanced-25698-1428921381-1.jpg

     

    Ha tagjai vagyunk az Electric House klubbnak, akkor beléphetünk ebbe a földalatti rejtekhelyre, ahol válogathatunk a könyvek- lemezek között és bekucorodhatunk a tűz mellé.

     

    9. Malt Whiskey Library, Bloomsbury

    original-29694-1428929161-25.jpg

    original-grid-image-25694-1428929253-15.jpg

     

    A meleg és hívogató légkör mindenképpen alkalmas egy délutáni lazításra egy jó könyvvel és egy korty whiskeyvel.

     

     10. The Gorringe Park Pub, Tooting

    original-25734-1428929508-19.jpg

     original-grid-image-25738-1428929545-21.jpg

     

    11. The Cinnamon Club, Westminster

    original-22138-1428928817-8.jpg

    original-grid-image-10018-1428928872-22.jpg

     

    A bor és a könyvek tökéletes párosát találhatjuk ezen a helyen.

     

    12. Far Rockaway, Shoreditch

    original-grid-image-20045-1428933392-65.jpg

    original-grid-image-20045-1428933393-70.jpg

     

    Sok humoros könyv és egy italbár szolgáltatják a tökéletes délutáni lazítás kellékeit.

     

    13. The Library Lounge, Bayswater

    original-19492-1428933980-24.jpgoriginal-grid-image-27530-1428934094-4.jpg

     

    A Hyde Park mellett található hely remek arra, ha nappal a parkban olvasunk, akkor estére elvonulhatunk ide folytatni könyvünket.

     

    14. Lanesborough Library Bar, Knightsbridge

     

    original-29968-1428934229-41.jpgoriginal-grid-image-25738-1428934303-49.jpg

    Luxus körülmények között olvashatunk itt, a bár egészen a 18.századi konyakkal is büszkélkedhet és vannak ugyanilyen idős könyveik is.

     

    15. The Phene, Chelsea

     

    original-grid-image-29682-1428934804-47.jpgoriginal-grid-image-29682-1428934805-52.jpg

     

    16. Library, Covent Garden

    original-10640-1428926908-16.jpg

    original-grid-image-10580-1428926946-17.jpg

     

    Ennek a privát klubbnak sok előnye van: rengeteg könyv, wellness programok, bár és hálószobák.

     

     forrás: buzzfeed.com

     

    Szólj hozzá!

    A világ 10 legszebb modern könyvtára

    2017/12/06. - írta: csillabella

    Az okostelefonok és a Wikipedia terjedésével nőtt az aggodalom, hogy már nem lesz szükség könyvtárakra, könyves boltokra. De az alábbi szép és nagy könyvtárak a millenium után épültek.

     A technika fejlődése sem tudta kiölni sok emberből a könyvek szeretetét: az illatuk, a fogásuk, a szép borító. Ez egy olyan érzés, amit egy e-book olvasó nem adhat vissza, noha annak is megvannak az előnyei.

    Íme 10 nem mindennapi könyvtár:

    Peckham Library, London

    2000-ben nyitott meg, és az első évben közel fél millió ember látogatta.

    p05g687l.jpg

     

    Philological Library, Berlin

    A tervezésnél első szempont az volt, hogy az épület nyugodt legyen és csendes; majd pedig a természetes fény. 2005-ben építették, vonalai hasonlítanak egy koponyára, így úgy is emlegetik, hogy "The Berlin Brain"

    p05g68q0.jpg

     

    National Library, Riga
    A lett könyvtár 2014-ben készült el, mikor Riga lett a Kultúra Európai Fővárosa.
    p05g6835.jpg
    Bibliotheca Alexandria- Egyiptom
    Julius Caesar nem akarta felgyújtani a könyvtárakat, (csak a szomszédságában levő kikötőben a hajókat), de ez az akció hatalmas károkat okozott: körülbelül fél millió kézirat égett el.
    2002-ben egy norvég tervező álmodta meg ezt a modern épületet: sok arab-francia nyelvű könyv található itt, 13 akadémiai kutató központ, 15 állandó kiállítás, sőt, még egy planetárium is! Évente 1.5 millió látogatót vonz.

    p05g68ty.jpg

     

     Bradenburg University of Technology Library, Corrbus - Németország

     2004-ben épült egy svájci tervező által ez a modernkori "Bábel torony", amit különböző nyelvű írásmódok betűi diszítenek.

     p05g68g6.jpg

     

     Sir Duncan Rice Library, University of Aberdeen - Egyesült Királyság

     II.Erzsébet királynő nyitotta meg 2012-ben ezt a 7 emeletes könyvtárat.

     p05g68x5.jpg

    De Krook, Ghent- Belgium

     Ez a város egy középkori metropolisz, ahol sok a diák: kilóg a régi emlékművek sorából ez a fém épület.

    p05g6910.jpg

     

    Library of Birmingham- Egyesült Királyság

     Holland tervező keze munkáját dícséri ez a 10 emeletes épület, ahonnan szép kilátás nyílik a városra,és évente 2 millió embert vonz.

     p05g68k7.jpg

     Seattle Central Library-  USA

     1997-ben indult egy program, hogy felélesszék Seattle 27 könyvtárát, és erre 200 millió dollárt szántak. Ennek az összegnek a fele ment el a fent említett könyvtárra, ami 2004-ben nyitott meg. 1.5 millió könyvét évente 2 millióan nézik meg.

     p05g67xt.jpg

    Library and Learning Centre- Bécs

    Az épület tervezője-Zaha Hadid Bagdadban született, Angliában nőtt fel, így a nyugati és keleti motívumokat egyaránt ötvözte munkásságában.

    p05g67ls.jpg

     

    Forrás: bbc.com

     

     

     

     

    Szólj hozzá!

    Hogyan rendezzük a könyvespolcunkat?

    2017/12/04. - írta: csillabella

    Avagy madarat tolláról, embert könyvespolcáról?

    read-bookshelf.jpg

    Hogy miképp tároljuk könyveinket, erre sok megoldás létezhet:

    - egyesek a színkódra esküsznek

    - valaki az ábécé sorrendre (mely a leglogikusabbnak tűnik nagy mennyiségnél)

    - lehet méret szerint is sorba rendezni őket

    - és ott a hektikus megoldás, amiben nincs rendszer

    - lehet aszerint is tenni a könyveket, hogy mit szeretnénk a jövőben elolvasni

    - időrend (kiadás, írás, vagy akár korszak) stb.

    Az ember könyvespolca sokat elmondhat magáról az emberről is: mind a tartalma, mind az elrendezése. Megtudjuk kit mi érdekel, mennyire rendezett a polc.

    A lithub.com oldal írója utánajárt pár híres írónak, ők hogy oldják meg ezt.

    Susan Sontag például téma- nyelv- időrend hármast alkalmazza. Az a véleménye, hogy az ábécé sorrendes megoldás 2 egymástól merőben különböző (stílusú) könyvet tud egymás mellé rakni.

    Hanya Yanagihara ábécé sorrendben tartja közel 12.000 könyvét. Szerinte, aki színek szerint szortírozza a könyveit, azt nem igazán érdekli a könyv tartalma.

    colour-co-ordinated-bookshelves.jpg

    Ayelet Waldman és Michael Chabon színek szerint rendeztették el a nyaralójukban a könyveket, ami annyiból vicces, hogy mindkét gyermekük színvak. Ennek az elrendezésnek az ereménye az lett, hogy a végén semmilyen könyvet nem találtak a szülők sem, inkább vettek egy második példányt abból a könyvből, amit épp kerestek. Mivel túl sok volt például a fekete könyv, ezáltal nem volt átlátható.

    Karen Joy Fowler rendszere teljesen egyedi és kivitelezhetetlen más számára: sok könyve van a házban mindenfelé, némelyik rendezve van, némelyik nincs. Amik sorrendben vannak, azok olyan rendszer szerint vannak, amit csak ő maga érthet, és neki egyértelmű. (Vagyis minden könyv jelent neki valamit, és eszerint teszi őket egymás mellé)

     

    Persze egy költözés is mindent keresztül húzhat, vagy ha folyamatosan bővítjuk könyvtárunkat : a könyvek száma nő, a hely pedig csökken. Így újra kell folyamatosan tervezni és gondolni. Engem személy szerint kiráz a hideg a színek szerinti rendezéstől. Hozzám legközelebb Karen Joy Fowler módszere áll, annyi  különbséggel, hogy kis lakásban élünk, így helyhiányban szenvedek, plusz én külön rakom az olvasott és olvasandó könyveket- és a polcokon belül még méret szerint is rakom őket.

    436ac94a31c519d9f1ae2f32c03a2c3c--picture-frames-picture-shelves.jpg

    Forrás: lithub.com

     

    Szólj hozzá!

    Egyedi ékszerek vintage könyvekből

    2017/11/29. - írta: csillabella

    Mostantól az ember magán viselheti a kedvenc könyvét ékszer formájában, hála a tervező Jeremy Maynek. Littlefly nevű boltja minden könyvmoly álma. Idézet az oldalról:

    A Littlefly papír ékszerek úgy készülnek, hogy több száz papírlapot egyben laminálnak, úgy, hogy a végeredmény fényes legyen. A papírt először kiválasztják a könyvből, majd kiveszik óvatosan onnan, és utána az ékszert visszahelyezik (a könyv mintegy tartóként funkcionál) a papírlapok helyére.  Minden darab egyedülálló és megismételhetetlen.

     

     Yann Martel: Pí életéből készült az alábbi gyűrű:

    22639412_167416463838342_6153793360336257024_n.jpg

     

     Ez a piros darab Alexander Dumas: A három testőr című könyvéből készült

    23347738_1734102426600886_1110701662554554368_n.jpg

     Íme Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

    23417259_1964448493776098_1577530509884391424_n.jpg

     

    Ez a gyűrű Jane Austen: Értelem és érzelem könyvéből született:

    23498172_146256249435662_8120247259251081216_n.jpg

     

    A ékszerek látványosak, bár abban nem vagyok biztos, hogy a viselésük kényelmes, vagy praktikus. Némelyik darab még önvédelmi fegyverként is megállná a helyét.

    Még pár kép:

     

    23594333_899109263584810_7780595601896374272_n.jpg

    23594691_380187162412337_6353303151105277952_n.jpg

    forrás: flavorwire.com

    Szólj hozzá!
    süti beállítások módosítása