Minden, ami könyv

20 probléma, amit csak a könyvek szerelmesei érthetnek

2017/04/11. - írta: csillabella

Ismét egy felsorolós poszt. Megkérdeztek embereket twitteren/facebookon, hogy mik azok a gondok, amikkel csak a könyvkedvelők találkozhatnak. Íme a legnépszerűbb 20:

1. A sürgető érzés, hogy vásároljunk új könyveket, habár otthon tele a polc olvastalan könyvekkel.

2. A szomorú érzés az olyan emberek miatt, akik nem léteznek a valóságban

3. Nincs már hova pakolni a könyveket

4. Mikor megzavarják az embert, miközben a könyv végén tart éppenb8cbcd3b38ac05a9ebad976518e8869f.jpg

5. A könvy "másnaposság" : mikor befejeztünk egy jó könyvet, de nem tudunk elkezdeni egy újat, mert még a régi hatása alatt vagyunk.


6. Minden könyvet szeretnénk a könyvtárban, bár tudjuk, hogy lehetetlen mindet elolvasni.

7. Mikor olyan sokat várunk egy sorozat folytatására, hogy már elfelejtettük mi történt az előző részben.

8. Mikor az ágyban olvasva a hideg szobában lefagy az ember keze, de akkor is olvas tovább és tartja a könyvet.

9. Végezni egy könyvvel, majd várni egy évet a folytatására...

10. Szárazon tartani a könyvet, mikor a kádban olvassuk.54beac35da4493fdd23a289726247cd6.jpg

11. Megrendelünk egy könyvet, és a mozi- verziós borítósat kapjuk

12. Nem tudunk ebéd közben is olvasni, mert nincs harmadik kezünk.

13. Valaki kölcsönkér egy könyvet, de évekig nem adja vissza.

14. Eldönteni melyik könyvet olvassuk először

15. Hajnali 3-kor olyan résznél lenni a könyvben, ahol letehetetlen a könyv.reading-cover.jpg

16. Mikor véletlenül rossz könyvet viszünk magunkkal.

17. Mikor a kötelezettség helyett a könyvet választjuk, majd bajba kerülünk.

18. Utazásra készülve szembesülni vele, hogy nem tudunk elég könyvet vinni.

19. Háton fekve olvasunk egy könyvet és a fejünkre esik a könyv.

20. És a végső dilemma: Túl sok könyv, túl kevés az időil_570xn_746165414_fhva.jpg

Azért ezek egy része már csak az igazán fanatikusokkal eshet meg, például a 17-es. Durva kihagyni mondjuk egy vizsgát vagy munkanapot olvasás miatt, ezt kicsit nehéz elképzelni.

12-es pont kicsit körülményes, én olvastam már ebéd közben, le is lehet tenni a könyvet, vagy előre felszelni a húst, biztos amerikaiak írták ezeket a pontokat :)

Az 1-es pont való igaz, kicsit néha én is elkapatom magam, hogy ugorjunk el, veszek 1-2 könyvet, és 7-nél azért állok meg,mert zár már a bolt. (És nagyon hónap vége is van ;) )

A "könyv másnaposság" (5-ös pont) , mégha béna is a kifejezés (én fordítottam le :) igaz lehet akár jó könyvre, de rosszra is- az embernek elmegy a kedve, hogy olvasásra szánja értékes idejét.

Könyv kölcsönadásra az a tanácsom- (13-as pont), hogy értékes könyvet ne adjunk kölcsön. Én egyszer egy ilyet adtam oda valakinek, ritkaság a könyv, és nem is olcsó. Úgy kellett visszaimádkoznom, és a végén már nekem volt kellemetlen, hogy csápolok a könyvemért.

A 14-es pont mindig is nagy fejtörést okoz, és egyben kellemes időtöltés, mi legyen a következő könyv. Általában vagy 10 könyvet kiteszek, hogy na akkor ezek az esélyesek. Utána jön  a döntő, utánaolvasok mindnek, kérek tanácsot. Most egy ideje új módszert dolgoztunk ki, párom megkapja a döntősöket, és kiválasztja melyiket olvassam el. Onnan tudom mit választott, hogy annak a könyvnek az elejébe ír nekem valamit :)

Rám igazak: 1,3, 4,5, 11,13, 14(!), 18, 20, vagyis kevesebb mint a fele.

Forrás: goodreads.com

 

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olvashow.blog.hu/api/trackback/id/tr7512418319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.23. 07:30:41

11.
Amikor neten megrendeltem Philip K. Dick Az ember a fellegvárban című könyvét, többször is megnéztem, hogy a zászlósat rendeljem meg, ne a jellegtelen borítósat; aztán amíg a kiszállításra vártam, folyton azon paráztam, hogy nehogy valami miatt (pl. kifogy a készlet) mégis a másikat küldjék.
Amikor megjött a csomag, még jobban parázva bontottam ki, hogy nehogy a másik legyen benne.
El sem tudom mondani, mekkora kő esett le a szívemről :-D

13.
Életem első Vonnegut-kötetét sosem kaptam vissza :-(

14.
Már olvasás közben a következőn gondolkodom. Hallgatok az intuícióra, sokszor "megérzés" alapján választok. Akkor van gond, ha nem találok semmi olyat itthon, amihez épp kedvem lenne. Ilyenkor irány a net, vagy az antikvárium, hogy mielőbb találjak valami olvasnivalót, nehogy elteljen egy nap is olvasás nélkül :S (és ilyenkor jön nálam is az 1. pont :-D )
Azt veszem észre, hogy általában bejönnek a megérzések. (Volt olyan, hogy örökölt könyvet kezdtem el olvasni, mert egyszerűen megszólított -- és milyen jól tettem, hogy hallgattam rá: ez volt Passuth Lászlótól az Esőisten siratja Mexikót. A címe kiskölök korom óta előttem volt, de azt gondoltam, sosem olvasom el, mert a történelmi regények nem igazán jönnek be. Aztán azon kaptam magam, hogy sajnálom, hogy a végére értem, és talán a 10 legjobb könyvélményem közé tartozik, annak ellenére, hogy talán kissé nagyvonalú volt Cortésszel.)

Én a magam részéről mondanék még egy gondot: ha nagyon érdekel egy könyv, de nem jó az illata :S
Van az úgy, hogy bizony érdekesnek ígérkezik egy könyv a témája/stílusa/bármi miatt (például jó a borítója :-D ), de beleszagolva nem tetszik, amit érzek. Akkor valahogy félre kell tennem a orr-előítéletemet.

csillabella 2017.08.23. 19:23:17

@Tralfamador75: Annyira felkeltetted az érdeklődésem a Pasuth könyvvel kapcsolatban, hogy fel is vettem a bookancs-listámra. Majd ma pont egy könyvesboltban bóklásztam, mikor megláttam ezt a könyvet az akciós könyveknél, így be is szereztem egy példányt belőle! köszönöm! :)

2017.08.24. 07:49:06

Szívesen. Remélem, tetszeni is fog :-)
Szerintem eleve a címe zseniális. Kevés olyan könyvet tudok mondani, aminek a címe ennyire jó lenne, önmagában is figyelemfelkeltő. És szép. (És persze Passuth valahol meg is magyarázza.)
Amit előre tudni érdemes a regényről (a Molyon is általában megemlítik), hogy lassú könyv, sok leírással (ami miatt pláne érdekes, hogy nekem ennyire tetszett), tehát kell a ráhangolódás. Én valahogy gyorsan bevackoltam magam a történetbe, viszont az is igaz, hogy lassan haladtam vele (de nem is bántam).
Most visszatekintve valahogy Zsoldos Péter Viking trilógiáját az Esőisten rokonának érzem, persze főleg a Távoli tűz című középső (és leghosszabb) regényt.
Szóval... Majd elolvasom, milyennek találtad :-)
süti beállítások módosítása