Minden, ami könyv

Ezeket a mozgó könyvtárakat szamarak "működtetik"

2017/10/28. - írta: csillabella

Az RLRDP (Rural Libraries and Resources Development Program) nevű program emberei úgy gondolták senkinek sem kellene sokat utaznia, hogy jó könyvhöz jusson. Ezért szereztek szamarakat, akik megteszik a munka nehéz részét, így ők utaznak és segítenek az embereken. 15 mozgó könyvtárat üzemeltetnek, és szállítják a könyveket olyan közösségekbe, ahol nincs helyi könyvtár.

istock-607620072.jpg

A szervezet 1990-ben alakult, azzal a céllal, hogy Zimbabwe vidéki részeire vigyenek könyvtárakat. 5 évvel később indultak az első könyvekkel megrakott szekerek, amiket szamarak húztak. Minden egyes mozgó könyvtár 1200 könyvet tartalmaz, és a 15 kordéból 12 gyerekkönyvekkel van megtöltve. A könyvtárakon elfér pár utas , és hármon napelemek is vannak , amik működtetik a fedélzeti számítógépet. Lehet netezni, nyomtatni, és a látogatók akár a telefonjaikat is feltölthetik.

Általában egy napot töltenek el az adott településeken. Dr. Obadiah Moyo, a szervezet alapítója ezt írta egy bejegyzésben:" A gyerekek felfedezik a könyveket, megosztják egymással mit olvastak...  Ez a nap igazán arról szól, hogy terjesszük az olvasás fogalmát, és hogy feljesszük az olvasás kultúráját"

rlrdp.jpg

Mindegyik mozgó könyvtár nagyjából 1600 embert lát el, és az iskolák (amerre járnak a könyvtárak) látják a fejlődést a gyerekeken.

A szervezet vidéki könyvtárosokat is oktat, számítógépeket telepít (ahol nem volt korábban), és könyveket szállít Zimbabwe területén biciklivel.

505036-rlrdp1.jpg

Moyo írta: "Mikor a kocsi közeledik egy iskolához, remek érzés látni a gyerekek izgatottságát, ahogy kirohannak a kocsi elé."

Forrás: mentalfloss.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvashow.blog.hu/api/trackback/id/tr4613051288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása