Minden, ami könyv

A világ 10 legszebb modern könyvtára

2017/12/06. - írta: csillabella

Az okostelefonok és a Wikipedia terjedésével nőtt az aggodalom, hogy már nem lesz szükség könyvtárakra, könyves boltokra. De az alábbi szép és nagy könyvtárak a millenium után épültek.

 A technika fejlődése sem tudta kiölni sok emberből a könyvek szeretetét: az illatuk, a fogásuk, a szép borító. Ez egy olyan érzés, amit egy e-book olvasó nem adhat vissza, noha annak is megvannak az előnyei.

Íme 10 nem mindennapi könyvtár:

Peckham Library, London

2000-ben nyitott meg, és az első évben közel fél millió ember látogatta.

p05g687l.jpg

 

Philological Library, Berlin

A tervezésnél első szempont az volt, hogy az épület nyugodt legyen és csendes; majd pedig a természetes fény. 2005-ben építették, vonalai hasonlítanak egy koponyára, így úgy is emlegetik, hogy "The Berlin Brain"

p05g68q0.jpg

 

National Library, Riga
A lett könyvtár 2014-ben készült el, mikor Riga lett a Kultúra Európai Fővárosa.
p05g6835.jpg
Bibliotheca Alexandria- Egyiptom
Julius Caesar nem akarta felgyújtani a könyvtárakat, (csak a szomszédságában levő kikötőben a hajókat), de ez az akció hatalmas károkat okozott: körülbelül fél millió kézirat égett el.
2002-ben egy norvég tervező álmodta meg ezt a modern épületet: sok arab-francia nyelvű könyv található itt, 13 akadémiai kutató központ, 15 állandó kiállítás, sőt, még egy planetárium is! Évente 1.5 millió látogatót vonz.

p05g68ty.jpg

 

 Bradenburg University of Technology Library, Corrbus - Németország

 2004-ben épült egy svájci tervező által ez a modernkori "Bábel torony", amit különböző nyelvű írásmódok betűi diszítenek.

 p05g68g6.jpg

 

 Sir Duncan Rice Library, University of Aberdeen - Egyesült Királyság

 II.Erzsébet királynő nyitotta meg 2012-ben ezt a 7 emeletes könyvtárat.

 p05g68x5.jpg

De Krook, Ghent- Belgium

 Ez a város egy középkori metropolisz, ahol sok a diák: kilóg a régi emlékművek sorából ez a fém épület.

p05g6910.jpg

 

Library of Birmingham- Egyesült Királyság

 Holland tervező keze munkáját dícséri ez a 10 emeletes épület, ahonnan szép kilátás nyílik a városra,és évente 2 millió embert vonz.

 p05g68k7.jpg

 Seattle Central Library-  USA

 1997-ben indult egy program, hogy felélesszék Seattle 27 könyvtárát, és erre 200 millió dollárt szántak. Ennek az összegnek a fele ment el a fent említett könyvtárra, ami 2004-ben nyitott meg. 1.5 millió könyvét évente 2 millióan nézik meg.

 p05g67xt.jpg

Library and Learning Centre- Bécs

Az épület tervezője-Zaha Hadid Bagdadban született, Angliában nőtt fel, így a nyugati és keleti motívumokat egyaránt ötvözte munkásságában.

p05g67ls.jpg

 

Forrás: bbc.com

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvashow.blog.hu/api/trackback/id/tr213404377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása