Minden, ami könyv

Hogyan rendezzük a könyvespolcunkat?

2017/12/04. - írta: csillabella

Avagy madarat tolláról, embert könyvespolcáról?

read-bookshelf.jpg

Hogy miképp tároljuk könyveinket, erre sok megoldás létezhet:

- egyesek a színkódra esküsznek

- valaki az ábécé sorrendre (mely a leglogikusabbnak tűnik nagy mennyiségnél)

- lehet méret szerint is sorba rendezni őket

- és ott a hektikus megoldás, amiben nincs rendszer

- lehet aszerint is tenni a könyveket, hogy mit szeretnénk a jövőben elolvasni

- időrend (kiadás, írás, vagy akár korszak) stb.

Az ember könyvespolca sokat elmondhat magáról az emberről is: mind a tartalma, mind az elrendezése. Megtudjuk kit mi érdekel, mennyire rendezett a polc.

A lithub.com oldal írója utánajárt pár híres írónak, ők hogy oldják meg ezt.

Susan Sontag például téma- nyelv- időrend hármast alkalmazza. Az a véleménye, hogy az ábécé sorrendes megoldás 2 egymástól merőben különböző (stílusú) könyvet tud egymás mellé rakni.

Hanya Yanagihara ábécé sorrendben tartja közel 12.000 könyvét. Szerinte, aki színek szerint szortírozza a könyveit, azt nem igazán érdekli a könyv tartalma.

colour-co-ordinated-bookshelves.jpg

Ayelet Waldman és Michael Chabon színek szerint rendeztették el a nyaralójukban a könyveket, ami annyiból vicces, hogy mindkét gyermekük színvak. Ennek az elrendezésnek az ereménye az lett, hogy a végén semmilyen könyvet nem találtak a szülők sem, inkább vettek egy második példányt abból a könyvből, amit épp kerestek. Mivel túl sok volt például a fekete könyv, ezáltal nem volt átlátható.

Karen Joy Fowler rendszere teljesen egyedi és kivitelezhetetlen más számára: sok könyve van a házban mindenfelé, némelyik rendezve van, némelyik nincs. Amik sorrendben vannak, azok olyan rendszer szerint vannak, amit csak ő maga érthet, és neki egyértelmű. (Vagyis minden könyv jelent neki valamit, és eszerint teszi őket egymás mellé)

 

Persze egy költözés is mindent keresztül húzhat, vagy ha folyamatosan bővítjuk könyvtárunkat : a könyvek száma nő, a hely pedig csökken. Így újra kell folyamatosan tervezni és gondolni. Engem személy szerint kiráz a hideg a színek szerinti rendezéstől. Hozzám legközelebb Karen Joy Fowler módszere áll, annyi  különbséggel, hogy kis lakásban élünk, így helyhiányban szenvedek, plusz én külön rakom az olvasott és olvasandó könyveket- és a polcokon belül még méret szerint is rakom őket.

436ac94a31c519d9f1ae2f32c03a2c3c--picture-frames-picture-shelves.jpg

Forrás: lithub.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvashow.blog.hu/api/trackback/id/tr9513404065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása